T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ALTINDAĞ - Altındağ Halk Eğitimi Merkezi

EKMEK İSRAFINI ÖNLEME

 

 

Ekmeğin Beslenmedeki Önemi

Temel besin maddesi olan tahıllar; buğday, arpa, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi taneli bitkiler ve tohumlarından oluşmaktadır.

Tahıllar, B12 vitamini hariç vücudun enerji metabolizmasında görevli olan, yetersizliğinde sinir ve sindirim sistemi bozukluklarına neden olan B1 (tiamin) vitamininin başlıca kaynağıdır ve diğer B grubu vitaminler bakımından da zengindir.

Antioksidan özelliği taşıyan E vitamini, tahıl tanelerinin yağ içeren kısmında bulunur. E vitamininin kalp hastalıkları, sindirim sistemi bozuklukları ile prostat ve akciğer kanserine yakalanma riskini azalttığı araştırmalarla desteklenmektedir.

Özellikle "tam tahıl ürünü" içeren besinler zengin birer posa kaynağıdır. Posa, kabızlığı önler, kan kolesterolünün azaltılmasına katkıda bulunur ve bağırsak kanserine karşı koruyucudur. Ayrıca kan şekerini düzenleyerek tokluk hissi oluşturduğundan "obezite" ile mücadelede de önemlidir.

Günlük tahıl grubu tüketimi bireylerin özelliklerine, alışkanlıklarına, yaşam ve çalışma biçimlerine ve diyetlerinin bileşimine göre değişmektedir.

Yetişkin kadın ve erkeğin günlük ortalama gereksinmeleri düşünüldüğünde 300 gr ekmek;

· Günlük alınması gereken enerjinin % 30-36’sını,

· Demirin % 12-48’ini,

· Proteinin % 39-42’sini,

· Kalsiyumun % 9-57’sini,

· B1 vitamininin % 27-63’ünü,

· B2 vitamininin % 12-30’unu,

· Niasinin % 15-27’sini karşılamaktadır.

Başa Dön

 

Ekmek Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

· Ekmek almadan önce; tüketecek kişi sayısı, tüketilecek yemek ve evde bulunan ekmek miktarı dikkate alınarak ne kadar ekmeğe ihtiyaç duyulduğu tespit edilmelidir.

· Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın izniyle üretilmiş olan ekmekler alınmalıdır.

· Alındığı gün tüketilmeyecek ise; ambalajlı ekmek tercih edilmeli, ambalajsız alınması durumunda saklama koşullarına dikkat edilmelidir.

· Alışveriş yaparken ekmeğin ezilmemesine dikkat edilmeli, ayrı bir poşette ve alınan diğer ürünlerin üzerine konarak taşınmalıdır.

Başa Dön

 

Ekmek Nasıl Saklanmalıdır?

· Birkaç gün içinde tüketilecek ekmeğin buzdolabında saklanması ekmeğin küflenmesini önler. Ekmek dondurucuda çok daha uzun süre saklanabilir. Dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözünen ekmekler, dondurulmadan saklanan ekmeklere göre daha yumuşak ve tüketilebilir özelliktedir. Ekmek kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır.

· Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir.

· Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır.

· Sıcak ekmek, soğutulduktan sonra fazla kurumadan poşete konularak saklanmalıdır. Çünkü ekmek sıcak iken poşete konulduğunda nemlenir. Bu da ekmeğin küflenmesine neden olur.

· Sıcak havalarda küflenmeyi önlemek için ekmeğin buzdolabında saklanması tercih edilebilir. Fakat kullanmadan bir saat kadar önce buzdolabından çıkarılarak oda sıcaklığına getirilmeli ve az da olsa yumuşaması sağlanmalıdır.

· Ambalajı açılmış ekmeğin tamamı tüketilmemiş ise kalan kısmın ambalajlı olarak saklanmasına özen gösterilmelidir.

· Gereğinden fazla satın alınması halinde alındığı gün dondurucuda muhafaza edilmelidir.

· Donmuş ekmeklerin lezzet kaybına uğramaması için 3 ay içinde tüketilmesi gerekir.

· Ekmeğin muhafaza edildiği poşette buharlaşmadan kaynaklanan su taneciklerinin görülmesi halinde poşet derhal değiştirilmeli ya da ekmek temiz bir kâğıt havluya sarılarak saklanmalıdır.

Başa Dön

 

Ekmek İsrafını Önlemek İçin Evde Neler Yapılmalı?

· İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalıdır.

· Dilimlenerek tüketilmesi israfı azaltacaktır.

· Bayatlamış ve kurumuş ekmekler; fırında, ekmek kızartma makinesinde veya kaynamakta olan tencerenin üzerindeki süzgece yerleştirilerek tüketime uygun hale getirilebilir.

· Bayat ekmekler, galeta

Başa Dön

 

Afişler

Ekmek İsrafını ÖnlemeEkmek İsrafını ÖnlemeEkmek İsrafını ÖnlemeEkmek İsrafını ÖnlemeEkmek İsrafını ÖnlemeEkmek İsrafını ÖnlemeEkmek İsrafını ÖnlemeEkmek İsrafını ÖnlemeEkmek İsrafını ÖnlemeEkmek İsrafını ÖnlemeEkmek İsrafını ÖnlemeEkmek İsrafını ÖnlemeEkmek İsrafını ÖnlemeEkmek İsrafını ÖnlemeEkmek İsrafını Önleme

 

Başa Dön

 

Araştırma Kitabı

https://docs.google.com/file/d/0B9JZpjJ-fwo8Z1phSEcyWlZYZDA/edit

Başa Dön

 

Yemek Tarifleri Kitabı

 

Başa Dön

 

Videolar

    

Başa Dön

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.12.2013 - Güncelleme: 18.08.2018 16:16 - Görüntülenme: 13937
  Beğen | 11  kişi beğendi